top of page

CONÈIXER PER RESPECTAR”

Jocs per entendre la diversitat i fomentar la igualtat.

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

 

Conèixer per respectar és un projecte dirigit a infants i famílies que ofereix diferents propostes de forma atractiva per on les participants poden interactuar ,jugar i informar-se tot integrant un tema tant cabdal com és la diversitat. Aquesta serà tractada amb perspectiva de gènere en tot moment, ja que l'exposició es basa en el feminisme interseccional.

El projecte, pretén abastar un ventall ampli de diversitats: afectivosexual, de gènere, de cossos, familiar, generacional,funcional, cultural, racial etc.

L'objectiu principal de la instal·lació és acostar realitats que no entren en la "norma" a les participants per tal que normalitzin , respectin i/o s'identifiquin amb aquestes diversitats. Que tal com diu el títol: coneguin , per respectar. Perqué és quan tens aprop situacions diverses que les acceptes.

La idea és fer-ho d'una manera feminista,innovadora i participativa, creant un "punt lila" dirigit a públic familiar, que pugui acompanyar fires, festes majors; que serveixi de punt de reflexió i d'encontre i d'informació a través del qual assentem l'hàbit de crear punts segurs i de confiança en espais d'oci i lleure.

 

JUSTIFICACIÓ

 

En ple segle XXI es fa tristament palesa l'opressió estètica, la de l'heteronormativitat, la del patriarcat, del capacitisme i de les persones blanques sobre totes aquelles persones que no encaixen dins certs parametres dictats per aquestes mateixes opressions.

Creiem que és vital abordar aquestes opressions i intolerancies des de la infància i també a nivell familiar per tal que , des de ben petites, les criatures visibilitzin i normalitzin altres maneres.

Es d'aquesta necessitat d'abordar la intolerància vers la diferència i de normalitzar aquesta última que neix "coneixer per respectar".

 

OBJECTIUS

 

- Promoure el respecte vers les altres persones.

- Visibilitzar les diversitats de gènere, afectivosexuals, culturals, racials, funcionals, generacionals i de cossos.

- Recolzar el feminisme interseccional.

- Normalitzar cossos, families etc. que no entren dins la norma establerta.

- Fomentar l'autoconeixement i l'acceptació d'una mateixa.

- Informar sobre les diversitats de gènere i afectives a families.

- Recaudar informació sobre possibles discriminacions , assetjaments, situacions de vulnerabilitat.

- Generar empatia vers les altres persones.

- Eliminar prejudicis i falses creences entorn les diversitats.

- Introduir nous conceptes i vocabulari.

- Prevenir actituds masclistes, lgtbifòbiques, i discriminatories.

- Crear un punt segur i respectuós envers les persones que ho necessitin en espais públics.

- Questionar la norma : binarisme, amatonormativitat, heteronormativitat, etc.

 

​

DESCRIPCIÓ

 

"coneixer per respectar" consta de 6 estructures en forma de cub amb diferents propostes cada una i a, a més a més, un punt lila familiar.

 

1- diversitat familiar: consta de 60 dibuixos de persones variades, inclusius, amb un eix giratori que permet triar els personatges i formar families diverses. (veure esquema)

 

2- diversitat de cossos: consta de 48 dibuixos de diferents parts del cos dividides en cap, tronc, genitals i cames. Cada part és també giratoria i amb diferents opcions per crear cossos diversos. (veure esquema)

Ambdós inclouen les diversitats que hem mencionat més amunt: funcional, racial, génere, generacional etc.

 

3- digues la teva: dins del cub les participants disposen de papers de colors, retoladors i pinces. Al voltant hi ha tres cordes, a la de dalt de tot hi pengem missatges sobre diversitat, tolerància, empatia etc. Les altres dues queden lliures per que les participants hi pengin els seus missatges, dibuixos, creacions etc.

 

4- memory: joc de memòria amb parelles que giren entorn aquesta temàtica. Inclou paraules i dibuixos variats. Disposa de diferents nivells de dificultat, una a cada banda del cub (4).

 

5- mots encreuats: definicions de paraules clau entorn el feminisme i les diversitats. Amb diferents nivells de dificultat, un a cada banda del cub (4).

 

6- informació i descripció: estructura amb quatre panells que donen informació sobre el feminisme interseccional i que defensa. On parlem de la instal·lació , les diferents propostes i convidem a mapares i acompanyants a endirsar-s'hi i reflexionar amb les seves criatures. I és que som les persones adultes les que carreguem mes prejudicis i perpetuem estereotips.

 

7- punt lila familiar: Punt de sensibilització amb taula i cadires a disposició de les participants. Amb informació sobre les diversitats (triptics, documents que ens pugui fer arribar l'ajuntament, bibliografies, documentals, recomanacions etc.) punt de recollida d'informació (queixes, enquestes, denuncies de discriminació, bullying...) anònim, derivació a l'espai de l'ajuntament necessari.

Presència i acompanyament a possibles casos de vulnerabilitat (integradora social)

​

IMG-20230508-WA0008.jpg
bottom of page